Fűtőszőnyeg rétegrend

Fűtőszőnyeg rétegrend

A fűtőszőnyegek közvetlenül a burkolat alatt elhelyezkedő elektromos padlófűtések. Alapvetően két fajtájuk van, egyszerűen megfogalmazva az „alu” és a „hálós”, ami lényegében csak magától a burkolattól függ.

Mivel szó szerint a padlóburkolat alá telepítjük, erősen befolyásoló a burkolat típusa. A fűthető burkolatok általában vékonyabb, maximum centis vastagságú matériák, de jó hővezető képessége miatt akár egy márványlap is padlófűthető.

Elektromos fűtőszőnyeg telepítése

Az első – leginkább – közkedvelt burkolattípusok a hidegburkolatok, puritán nevükön a csempék és a kerámiák, melyek egyértelmű sikere a tartósságukban rejlik, ez vitathatatlan. Cserébe viszont – ahogyan azt gyűjtőnevük is sugallja – elképesztően hidegek tudnak lenni, mivel lényegében a fűtendő helyiség alatt levő talaj vagy pince hőjét közvetítik, vezetik át. Ez egy fürdőben vagy egy gyerekszobában sajnos rettenetesen kellemetlen tud lenni. A legkomfortosabb megoldás szerencsére pofon egyszerű is egyben, egy burkolás előtti fűtőszőnyeg telepítés, ami csupán 6mm-t emel a szinten. A csemperagasztó felhordása előtt lefektetjük a csupasz aljzatra a BVF H-MAT fűtőszőnyeget, melyet utána közvetlenül fedhetünk ragasztóhabarccsal és a járólappal. Konyhák, zuhanyzók aljzatbetonjainak épségére is ügyelve akár kenhető vízszigetelésre, vagy nagyobb helyiségek aljzatkiegyenlítőbe ágyazott feszültségmentesítő lemezeik fölé is integrálhatók. Sőt, épített zuhanykabinok padlófelületeinek előmelegítésére, majd kiszáradására is optimális választás a hálós hordozórétegre ragasztott fűtőkábeles H-MAT fűtőelem.

A manapság egyre jobban terjedő vinyl és SPC burkolatokat se kezeljük tökéletes meleg burkolatként, mivel ha nincsenek közvetlenül aláfűtve, sajnos ezek is borzasztó hűvösek tudnak lenni. A korábban említett kerámiás padlókhoz hasonlóan itt is a BVF H-MAT javasolt, viszont jelen esetben a csemperagasztó helyett aljzatkiegyenlítőt kell terítenünk a fűtőelemre. Ennek oka, hogy a most tárgyalt műanyag alapú burkolatok sajnos nagyon rugalmas matériák, melyek megkövetelik a stabil aljzatot. Ez a szilárd és egyenletes felület viszont csak aljzatkiegyenlítővel érhető el, de ez a habarcsréteg már nyugodtan tartalmazhat fűtőelemet is, szintén a H-MAT fűtőszőnyeget.

További favoritok pedig a lamináltak sőt, érdemes megemlíteni az ugyancsak közkedvelt és egyre elterjedtebb vízálló lamináltburkolatokat is, melyek egyaránt száraz építést, tehát mindenféle beton és habarcs nélkülözését teszik lehetővé.

Alu fűtőszőnyeg telepítése

Itt már az előzőekkel ellentétben az alumínium fűtőszőnyeg ajánlott, teljes egészében úsztatott rétegrenddel. Ez lehet akár egy galéria, tetőtér vagy még egy könnyűszerkezetes hozzáépítés is, mivel ebben a technológiában az építés és az üzemeltetés során semminemű vízhasználatra nem lesz szükség. Egészen egyszerűen egy OSB vagy gipszrostlapra leteszünk 5-6mm XPS-t, majd a BVF L-PRO-t, rá egy 0,1-0,2 mm vastag PE fóliát, végül zárásként pedig következhet a klikkes laminált.

Röviden összegezve a leírtakat a burkolat megválasztása után kerámiák esetén H-MAT fűtőszőnyegre csemperagasztót és csempét teszünk, laminált padlóburkolat alá XPS és PE rétegek közé ágyazott L-PRO alu fűtőszőnyeg lesz a megfelelő fűtőelem, vinyl és SPC típusoknál pedig szintén a H-MAT szükséges, de csemperagasztó helyett aljzatkiegyenlítőbe ágyazva azt. Amennyiben további kérdések merülnének fel, kérjük olvassa el a MAPEI és a Baumit ajánlását, vagy keresse kollégáinkat e-mailen vagy telefonon.

Várólista Tájékoztatjuk Önt, amikor a termék készleten lesz. Kérjük, rögzítse az email címét. A várólistára feliratkozással kijelenti, hogy megismerte és elfogadja a BVF fűtéstechnika webáruház adatvédelmi tájékoztatóját.

No fields found, please go to settings & save/reset fields