Üzemeltetési költségek, fűtőfilm fogyasztása

Padlófűtés üzemeltetési költségek

A fogyasztás számítható!

Az elektromos fűtés többé nem csak egy alternatíva

A fűtési rendszernek nincs fogyasztása. A fűtendő épületnek van energiaigénye.

Komplett energetikai számítás elvégzése után, látható az épületből az év folyamán távozó hő mennyisége. Ezen számítást az épület határoló szerkezeteinek ismeretében lehet elvégezni. A számítás nem sokban tér el a kötelező épület energetikai tanúsítástól, sok esetben a várható fogyasztás kiolvasható a tanúsítványból. Amennyiben szakembereink megfelelő mennyiségű adatot kapnak az hőveszteség számítás elkészítéséhez, úgy örömmel adunk tájékoztató jellegű információkat a várható fűtési költségekkel kapcsolatban, illetve méretezzük az opcionális napelem rendszer teljesítményét.

Az elektromos fűtés többé nem csak egy alternatíva

Mint a fenti táblázatból is látszik, az elektromos alapú fűtési rendszerek jelenleg még a komplett fűtési szezont tekintve nem produkálnak kedvezőbb üzemeltetési költségeket mint egy jól méretezett és kivitelezett gáz-hőtermelővel ellátott padlófűtés. Átmeneti időszakban (október-november-április) azonban a magasszintű vezérelhetőségüknek és a 100%-os éves hatásfoknak köszönhetően már azonos a fűtési költség.

Sokkal fontosabb azonban a gépészeti rendszerek esetében komplexen vizsgálni a beruházási költség-karbantartás-fenntartási költség megtérülését. Szintén fontos szempont, hogy az elektromos és fűtőfilmes rendszerek nem igényelnek gépészeti teret, kémény kialakítást, gáztervet.

Alkalmazási példa elektromos padlófűtési rendszerek üzemeltetési költségére

A fűtési rendszernek nincs energiaigénye és fogyasztása. Az kizárólag a fűtendő épületnek van. Az üzemeltetési költségeket éves szinten lehet számítani az adott épület szerkezeteinek figyelembe vételével. A szükséges fűtési teljesítmény meghatározása hőveszteség számítással történik (mértékegysége W) még az üzemeltetési költségek komplett energetikai számítást igényelnek (mértékegysége kWh/m² annum). Ezen számítások elvégzése a fűtési rendszer típusától függetlenül történnek, az épületet határoló szerkezeteken az év folyamán maximálisan távozó energiamennyiséget fejezi ki. Minél jobb egy épület összesített hőszigetelési értéke annál kevesebb energia (hő) távozik.

Négyzetméterenként távozó éves energiamennyiség a gyakorlatban:

Négyzetméterenként távozó éves energiamennyiség

Tehát az éves fűtési költség egy 100 m²-es A+ minősítésű épületben: 30 kWh x 100 m² x 39 Ft = éves bruttó 117 000 Ft. Természetesen a helyiségenkénti programozható vezérléssel és a sugárzó fűtés okozta magas komfort érzettel ezen költségek csaknem 20%-al csökkenthetők hiszen az épületenergetikai számítás folyamatos hőmérsékletet feltételez.

Várólista Tájékoztatjuk Önt, amikor a termék készleten lesz. Kérjük, rögzítse az email címét. A várólistára feliratkozással kijelenti, hogy megismerte és elfogadja a BVF fűtéstechnika webáruház adatvédelmi tájékoztatóját.

No fields found, please go to settings & save/reset fields