Burkolat kiválasztása padlófűtéshez

Burkolat padlófűtéshez

A burkolat a fűtési rendszer része

A végső burkolat megválasztása épp úgy fontos egy padlófűtési rendszer esetében, mint maga a technológia. A burkolat maga a hőleadó felület. Szerencsére a legtöbb, napjainkban alkalmazott burkolattípus alkalmas padlófűtéshez a megfelelő rögzítési- és rétegrendi szabályok betartása mellett. Fontos szempont a burkolat típusán felül annak vastagsága.

A tömör fa kivételével szinte bármilyen padló alkalmas lehet padlófűtéshez 12-14mm-es vastagságig. Ismerje meg a leggyakoribb burkolatok előnyeit és hátrányait.

burkolat típusok padlófűtéshez

Járólap

Jó hővezetési- és hősugárzási képességüknek köszönhetően ezen anyagok kiválóan alkalmazhatók padlófűtéssel, bármekkora vastagságban. Vastagságuktól függően kizárólag a hőtároló képességük növekszik vagy csökken. Fontos, hogy a burkolást kizárólag jó minőségű flexibilis csemperagasztóval kell végezni. Ugyan a modern padlófűtési rendszerek alacsony hőmérsékletű fűtések, csekély mértékben dilatálnak, azonban hosszútávon megtérülő beruházás a minőségi hidegburkoló anyagokat (csemperagasztó, fuga, kent vízszigetelés, alapozó) választani pl.: Mapei, Sopro, Baumit.

Laminált padló

A laminált padlók manapság a legelterjedtebb burkolattípusok, mégis kevesen tudják, hogy kiválóan alkalmazhatóak padlófűtéshez. A laminált padlók, szalagparketták hősugárzási hatékonysága a kő/járólap burkolatokhoz képest 90-95%-os. Padlófűtéshez kifejezetten ajánlott burkolattípus. Általánosan elmondható, hogy anyagminőségtől függetlenül 12 mm-es vastagságig minden laminált padló és szalagparketta alkalmazható padlófűtési rendszerrel.

Vinyl, műgyanta

Ezen anyagok kiválóan alkalmazhatóak padlófűtéssel, ugyanis jellemzőjük az alacsony burkolatvastagság és a csekély hőszigetelő képesség. A hővezetési képesség ezeknél a burkolattípusoknál közel 80%-os a kőburkolatokhoz és laminált padlókhoz képest. Károsanyag kibocsátásuk alacsony hőmérsékletű padlófűtések esetén nincs. Fektetéskor ezen burkolatok tökéletesen sík felületet igényelnek, így hőtároló padlófűtésekhez javasolt burkolatok, nem érintkeznek közvetlenül a fűtőelemekkel. Fektetésük vékony rétegrend esetén vastag (min. 7mm) aljzatkiegyenlítőbe helyezett fűtőszőnyeggel történik.

Szőnyeg, fa és bambusz

A természetes fa tartalmú burkolatok hősugárzási hatékonysága a leggyengébb, legkevésbé összeegyeztethető padlófűtéses rendszerekkel, célszerű a fűtésrendszer méretezésekor ezt figyelembe venni, amennyiben az igény mindenképpen ez a burkolattípus. A hővezetési képesség fa és bambusz esetében mindössze 50%-os a kőburkolatokhoz és laminált padlókhoz képest.

Várólista Tájékoztatjuk Önt, amikor a termék készleten lesz. Kérjük, rögzítse az email címét. A várólistára feliratkozással kijelenti, hogy megismerte és elfogadja a BVF fűtéstechnika webáruház adatvédelmi tájékoztatóját.