Az aljzat hőszigetelésének fontossága

padlófűtés aljzat hőszigetelésének fontossága

Aljzatban alkalmazott hőszigetelő anyagok, és rétegrendek

Teljes értékű padlófűtési rendszer csak megfelelően szigetelt aljzaton alakítható ki.
Elektromos fűtési rendszer kialakítása esetén minden helyiség önálló fűtéskörként funkcionál, saját vezérlővel (termosztáttal), így akár kombinált rendszerekben is lehet gondolkodni. Hőtechnikailag egyértelműen a padlófűtés a leghatékonyabb és legkomfortosabb megoldás, azonban a burkolatválasztás, bútorozás és a felhasználói igények ezt a megállapítást árnyalhatják.

Hőszigetelés

padlófűtés aljzat hőszigetelés

Az aljzat hőszigetelés funkciója szerint azt hivatott megakadályozni, hogy a szerelőbeton átvegye és elvezesse a megtermelt hőmennyiséget. A megfelelő minőségű lépésálló expandált (EPS ), extrudált (XPS) polisztirol vagy kőzetgyapot hőszigetelések kiválóan alkalmasak a fűtött aljzatok hőszigetelésére. A jelenlegi követelmény értékek eléréshez minimálisan 8-10cm rétegvastagság szükséges, azonban fűtött padlók esetében javasolt 10-15cm-ben készíteni az aljzat hőszigetelését. A hőtükör fólia nem javasolt padlóba helyezve, hiszen ott hőátadás történik, nem hővisszaverés, mint födém szigetelés esetében. Amennyiben nem megfelelő vagy egyáltalán nincs hőszigetelés az aljzatban, teljes értékű padlófűtés kialakítása nem ajánlott.

Vízszigetelés

padlófűtés aljzat vízszigetelés

Bármely alkalmazott padlófűtési technológiáról legyen is szó, a megfelelő hő- és vízszigetelés elengedhetetlen. A megfelelő vízszigetelés (technológiai fólia) megakadályozza, hogy a hőszigetelés átnedvesedjen és elveszítse hőszigetelő képességét. Érdemes a lépésálló hőszigetelés alatt és felett is elhelyezni, tekintve, hogy talajon fekvő födém esetén talajpára vagy talajnedvesség kerülhet a szerkezetbe. Ott minden esetben bitumenes vagy hegesztett pvc szigetelést kell alkalmazni. A padlófűtési rendszerrel ellátott épületek aljzatképzésének kivitelezése során különös figyelemmel kell kísérni a rétegrendek betartását.

Peremszigetlő sáv

padlófűtés aljzat hőszigetelés

Vagy más néven dilatációs szalag. A fűtött padlók hőmérséklete változik, az aljzat szerkezete a hő hatására kitágul. Ahhoz, hogy a falak ne legyenek kitéve a tágulás okozta nyomásnak, peremszigetelő sávot kell elhelyezni.

A dilatációs szalag emellett meggátolja, hogy a fűtött szerkezet (aljzatbeton) közvetlenül érintkezzen a falakkal, így azok közvetlenül nem vezetnek el hőt (hőhídmentesítés), különösen fontos ez könnyűszerkezetes épületek esetében ahol az acél tartószerkezet akár az alaplemezig is vezetheti a hőt.

Várólista Tájékoztatjuk Önt, amikor a termék készleten lesz. Kérjük, rögzítse az email címét. A várólistára feliratkozással kijelenti, hogy megismerte és elfogadja a BVF fűtéstechnika webáruház adatvédelmi tájékoztatóját.