A BVF HEATING elektromos padlófűtéses rendszer kialakítása eltér a hagyományos vizes padfűtéses rendszerektől. A műszakilag megfelelő beépítéshez szükség van egy, a rendszer adottságait figyelembe vevő burkolási technológia és rétegrend alkalmazására. Így a gyártó kezdeményezésére a Mapei Kft. megbízható megoldásokat dolgozott ki a BVF Heating elektromos fűtési rendszer feletti hidegburkolat kialakítására.

A megrendelő az elektromos padlófűtéses rendszerek feletti burkolástól két fontos funkciót vár el. Egyrészt, hogy a burkolat hosszú távon, tönkremenetel nélkül képes legyen ellenállni a használatból eredő igénybevételnek, valamint a padlófűtés minél jobb hatásfokkal működjön. A leírásban megadott termékek ezen követelmények figyelembe vételével lettek kiválasztva.

Az általános burkolásra, az aljzatra, burkolási körülményekre, a dilatáció kialakítására stb. vonatkozó szakmai irányelveket, szabályokat, követelményeket nem taglaljuk, azokat ismertnek tételezzük fel, és ezek betartása kötelező. Ezzel kapcsolatban a Magyar Építőipari és Vakolat Szövetség (MÉVSZ) által közzétett „Kerámia Burkolatok kialakítása” műszaki irányelv tartalmaz előírásokat.

Mapei logó

Előkészítés

A burkolás megkezdése előtt győződjön meg róla, hogy az aljzat tökéletesen tiszta, minden tapadásgátló anyagtól mentes.

A burkolat fektetése előtt helyezze üzembe és tesztelje a fűtési rendszert a forgalmazó előírásainak megfelelően.

Az elektromos padlófűtési rendszer beágyazása

1. Önterülő / aljzatkiegyenlítő

Amennyiben a beágyazás önterülő kiegyenlítő habarcsba történik, akkor az elektromos padlófűtéses rendszert mechanikusan is rögzíteni kell az önterülő habarcs bedolgozása előtt. (A BVF H-MAT esetén a mechanikai rögzítést a hálós hordozóréteg öntapadó felülete biztosítja, a BVF WFD kábelek esetén kábelrögzítő szalag áll rendelkezésre.) A kiegyenlítés vastagságának legalább 8 mm-nek kell lennie és az elektromos fűtőszálak felett el kell érnie minimálisan a 3 mm-es rétegvastagságot. 8-40 mm vastagság között a Novoplan Maxi cementes kiegyenlítő habarcs megfelelő termék. Különleges összetételének köszönhetően a Novoplan Maxi-val kiegyenlített fűtött padlót magas termikus hatásfok és alacsony tehetetlenség jellemzi.

Mapei Novoplan Maxi

2. Csemperagasztó

Az elektromos padlófűtés beágyazható közvetlenül hidegburkolati ragasztóba is. A BVF H-MAT fűtőszőnyeget csak teljesen sík, száraz, pormentes aljzatra lehet telepíteni. Használati útmutató szerint, alapozóval kezelt felületen rögzítse a padlófűtési rendszert. Ezután tegyen rá kellő mennyiségű Adesilex P4 habarcsot és a fogazott simító sima élével simítsa le a réteget úgy, hogy a teljes rétegvastagság 8-10 mm között legyen, az elektromos fűtőszál felett pedig minimálisan 3 mm vastag fedettséget képezzen. Amennyiben ezt a módszert alkalmazza az elektromos padlófűtés beágyazására, akkor javasolt a lapburkolat ragasztására is az Adesilex P4 terméket használni.
bvf

Mapei Adesilex P4

A fenti megoldások kizárólag lakókörnyezetekben alkalmazhatók. Ipari vagy kereskedelmi környezetben történő telepítés előtt kérje a gyártó állásfoglalását.

A Novoplan Maxi és az Adesilex P4 termékek bedolgozásának technológiai utasítása elérhető a www.mapei.hu honlapon.

A hidegburkolat ragasztása

Az alkalmazott ragasztónak összhangban kell lennie a MÉVSZ Kerámia burkolatok kialakítása irányelvben megadott besorolásokkal. 60 cm-es legnagyobb oldalhosszig C2-es (pl.: Adesilex P9 C2TE) besorolású ragasztó, 120 cm-es legnagyobb oldalhosszúságig S1 besorolású (pl.: Keraflex Easy S1 C2E S1) ragasztó használata kötelező.

Efelett szükséges az S2-es besorolású (pl.: Ultralite S2 C2E S2) ragasztó alkalmazása. A fektetéskor üregmentes ragasztóágyazat kialakítása kötelező, amit vagy kétoldalas kenéssel vagy könnyített bedolgozhatóságú ragasztó alkalmazásával lehet elérni.

A Mapei ajánlása a 120 cm-es oldalhosszig a Keraflex Easy S1 ragasztó.

Mapei Keraflex Easy S1
Padlófűtés burkolás és csemperagasztó

Keraflex Easy S1 bedolgozása

Bekeverés

Keverje be a Keraflex Easy S1-et tiszta vízzel, amíg egynemű, csomómentes keveréket nem kap. Hagyja állni kb. 5 percig, majd keverje át újra.

27-30 súlyrész tiszta vizet használjon 100 súlyrész Keraflex Easy S1-hez, azaz egy 25 kg-os zsákhoz 6,8-7,5 liter vizet adjon. Az így bekevert habarcs kb. 8 órán keresztül marad felhordható.

Felhordás

A Keraflex Easy S1-et fogazott simítóval hordja fel az aljzatra. Olyan simítót válasszon, amellyel a burkolólapok teljes hátoldali fedettsége biztosítható.

A jó tapadás biztosítása érdekében javasolt, hogy az aljzatra először egy réteg Keraflex Easy S1-t hordjon fel a simító sima élével, majd közvetlenül ezután hordja fel a simító fogazott élével a burkolólapok fajtája és mérete által megkívánt vastagságú második réteg Keraflex Easy S1-et.

A burkolólapok ragasztása

Ragasztás előtt a burkolólapokat nem szükséges beáztatni, elegendő, ha a poros lapokat tiszta vízbe mártja.

A burkolólapot a jó fedettség biztosítására erősen nyomja a ragasztóágyra.

Normál hőmérséklet és páratartalom mellett a Keraflex Easy S1 nyitott ideje kb. 30 perc. A kedvezőtlen időjárási viszonyok (erős napsütés, szárító hatású szél, magas hőmérséklet, stb.) vagy a nagymértékben nedvszívó aljzat néha egészen drasztikusan, néhány percre csökkentheti a nyitott időt.

Ezért ujjpróbával mindig ellenőrizze, hogy a felhordott ragasztóhabarcs felülete érintésre még friss-e, azaz nem bőrösödik. A megbőrösödött ragasztóhabarcs-ágy fogazott simítóval áthúzva felfrissíthető.

A bőrösödés kialakulása után a ragasztóhabarcs megnedvesítése nem ajánlott, mert a víz a bőr feloldása helyett, a tapadást gátló filmréteget képez.

Ha szükséges a burkolólapok helyzetét a felragasztást követő 60 percen belül korrigálhatja problémamentesen.

A Keraflex Easy S1-gyel ragasztott burkolólapokat legalább 24 órán keresztül védeni kell a víztől.

Fugázás hézagkitöltés

A falakat 4-8 óra, a padlókat 24 óra elteltével lehet fugázni a MAPEI különféle színekben rendelkezésre álló cementkötésű vagy epoxi fugázóhabarcsaival.
A tágulási hézagok kitöltésére használjon az alkalmazáshoz illő MAPEI hézagkitöltő-anyagot.

A MAPEI termékek szakemberek számára készültek!

Az ajánlott MAPEI termékekről illetve a termékek használatakor betartandó biztonsági előírásokról kérjük tájékozódjon az adott anyag termékismertetőjéből illetve a biztonsági adatlapjából.

A biztonsági adatlapok és a termékismertetők elérhetők a mapei.hu oldalon.

Mapei logó
Vissza a fűtőszőnyeg oldalra
Vissza a fűtőkábel oldalra

Kapcsolódó bejegyzések