Az infrafűtés, a sugárzó fűtések csoportjába tartozik, elsősorban olyan lakóingatlanok kifűtésére lett kifejlesztve melyekben szempont a gyors felfűtés és kiemelkedően magas hőérzet.

Az infravörös sugárzás egy meglehetősen széles spektrum, melynek infrafűtés kialakítására alkalmas tartománya az FIR távoli infravörös sugárzás. Ezen széles spektrum értelmezése generál több tévhitet melyben a nap sugárzásával azonosítják azt. Az infrafűtés kialakítására alkalmas távoli infravörös tartomány egyszerű hő, nem tartalmaz sem látható fény tartományt sem esetlegesen az emberi testre negatív hatást gyakorló mikrohullámú sugárzást. A hagyományos fűtési rendszerek közül a cserépkályha hőleadása áll közel az infrafűtéshez.

Infrapanel
Radiátor

A magas hőmérsékletű infrafűtés két csoportra bontható, a felhasználás módja és az alkalmazott technológia szerint. Ismerje meg az infrafűtések alkalmazási területeit és technológiáit.

1. Infrapanel: Az infrafűtés legelterjedtebb technológiai megoldása, mely az 1980-as évek óta része a hagyományos és modern épületgépészetnek. Az infravörös sugárzás ugyan az 1800-as évek óta ismert, azonban fűtéscélú felhasználása is közel 40 évre tekint vissza. A technológia folyamatos fejlődése és az újgenerációs infrapanelek megjelenése lehetőséget teremtett egy új, megújuló energiával kombinálható fűtésrendszer elterjedéséhez. Az új síkfelületű infrapanelek, már teljesítményükben is alkalmazkodnak a modern épületekhez, azok alacsony energiaigényéhez.

Még az 1990-es években egy szoba kifűtéshez egy legalább 2000W-os elektromos hősugárzó volt indokolt, azóta a modern építőanyagok, nyílászárók alkalmazásával, hőszigeteléssel egybekötött felújítások után ezen érték 400-800W-ra módosult. Az infrafűtés minden más elektromos fűtéshez és elektromos fűtőpanelekhez képest 3-4°C-al magasabb hőérzet kialakítására képes. Ennek oka maga az infrasugárzás, mely minden szilárd szerkezetben elnyelődik. Amikor a sugárzó hő egy épületszerkezetben nyelődik el (fal, padló) felmelegíti azokat, „hőfüggönyt” képez, még amikor az emberi testben nyelődik el, fokozott hőérzetet biztosít. Mi történik akkor amikor az infrafűtés nincs bekapcsolva? Olyankor a felmelegített szerkezetek közölnek hőt a helyiséggel és a benn tartózkodókkal. Ezért nevezik az infrafűtést részlegesen hőtároló fűtési rendszernek.

Melegek lesznek a falak és a bútorok? Nem. Minden szobahőmérsékletű marad, tekintve, hogy ha valami melegebb a környezeténél az hőt ad le, egy zárt téren belül folyamatos hőmérséklet kiegyenlítődés történik. Egy hagyományos fűtésrendszer esetében ez pont fordítva van, csak a levegő lesz szobahőmérsékletű, minden más szerkezet hidegebb marad, hőt von el. A hideg falak hőt vonnak el a helyiségtől és komfort vesztést okoznak. Fontos tudni, hogy a helyiség levegője nem magától hűl ki, azt a hideg szerkezetek (falak, födémek, nyílászárók) hűtik vissza. Itt van fontos szerepe az infrafűtésnek, mely a szerkezeteket melegíti fel elsőnek, majd ezen szerkezet melegítik fel a helyiség levegőjét.

2. Infrahalogének és infra sötétsugárzók, kültéri és ipari felhasználásra: Az infrafűtés hullámhossza alapján nyitott és nagy belmagasságú terekben alkalmazott technológiája. Hőleadásuk a látható fény tartományra is kiterjed vagy annak határán helyezkedik el. Kis felületen és nagy teljesítménnyel történik meg a hőközlés.

Alkalmazási területei:

Raktárak, templomok, kültéri vendéglátó egységek, teraszok és időszakos használatban lévő munkaállomások. Ebbe a csoportba tartozik az infrafűtés egyik legismertebb csoportja, az infraszaunákban alkalmazott úgynevezett full-spectrum fénycső is amely azonban fűtéscélra alkalmatlan.

Ismerje meg a BVF infrahalogén és sötétsugárzó technológiáját itt.

Az infrafűtés alacsony beruházási költségek mellett kialakítható, gyorsan, akár bontási munkálatok nélkül is:

  • Komplett rendszerek már 4-6000 Ft/m2-től
  • 200m2-ig egy munkanap alatt kiépíthető
  • Akár házilag is kivitelezhető
  • Nem igényel kabantartást
  • 230V-os hálózati feszültséggel működik

Az infrafűtés ára az elmúlt évtizedben, a technológiai fejlődés miatt nem változott jelentősen. Az infrapanel árakról itt talál bővebb információt vagy kérhet komplett ajánlatot.

Infrafűtés falon és menyezeten. Az infrafűtések egyik legnagyobb előnye az elhelyezés rugalmassága. Mivel 100%-ban sugárzó hőleadásról van szó, így a zárt térben folyamatos hőmérséklet kiegyenlítődés történik a levegő cirkuláltatása nélkül is. Az infrapanel amennyiben rendszerszinten kerül alkalmazásra, tehát önálló fűtésként működik, úgy általában mennyezeti rögzítést kap. A mennyezeti elhelyezés lehetővé teszi az egyenletes hőleadást, akár a szoba közepére is kerülhet. Természetesen ha az elektromos kialakítás vagy egy speciális gipszkarton szerkezet ezt nem teszi lehetővé úgy azonos hatásfok érhető el fali rögzítéssel is. Az infra fűtőpanelek több kivitelben érhetőek el, akár mobil infrafűtésként a padlón elhelyezve (BVF mobil láb alkalmazásával), vagy üveg és tükör infrapaneleink törölköző szárító kivitelben.

Infrafűtés és egészség

Infrafűtés és egészség: Sok cikket lehet olvasni az infravörös sugárzás egészségügyi hatásairól, azonban ezek az infrafűtés vonatkozásában nem relevánsak. Az infrapanelek által leadott energia tisztán hősugárzás, nem tér el nagyban egy padlófűtés vagy egy cserépkályha élettani hatásaitól. A legfontosabb, hogy negatív életani hatása nincsen, a BVF mint felelős gyártó kizárólag ezen vonatkozásban vizsgálja termékeit. Természetesen, a hagyományos konvekciós fűtéseknél egészségesebb légkört tud kialakítani egy zárt térben, az infrafűtés nem szárítja a levegőt és nem is keringeti azt. A sugárzó hő minden fajtája jótékony hatással lehet a vérkeringésre azonban nem olyan mértékben mint egy infraszauna (eltérő spektrum).

Gyógyító vagy fertőtlenítő hatása nincs, a porkeringetés azonban teljes mértékben kizárható a fűtött helyiségben. Alkalmas babaszobák, gyermekszobák fűtésére, illetve javítja az életminőséget, asztma, porallergia és egyéb légúti betegségek esetén. Nyugat-Európában közel 20 éve alkalmazzák a grafit-alapú fűtőelemeket inkubátorokban és egészségügyi intézményekben.

Az infrafűtés nem csak a maximális hatásfok és hőérzet kialakításában ér el kimagasló eredményeket, de kiváló fogyasztási paraméterek érhetőek el megfelelő méretezés mellett. Az infrafűtés fogyasztásáról és a várható költségek alakulásáról ide kattintva tudhat meg többet, vagy vegye fel a kapcsolatot szakembereinkkel.

Miért választják egyre többen az infrafűtést? Mert komplett rendszermegoldást és maximális komfortot nyújt mindazoknak akik felismerik a gépészetmentes rendszerek előnyeit, nem szeretnének gépészeti helyiséget kialakítani (300 ezer Ft/m2!), és éves karbantartásokat végezni. Szintén fontos szempont az üzembiztonság. Még egy központi hőtermelő (kazán) meghibásodása esetén a komplett épület fűtés nélkül marad, addig egy infrapanel meghibásodása esetén csak egy szoba vagy a szoba egy része marad fűtés nélkül (minden helyiség egy önálló fűtési kör). A megújuló energia és napelem rendszerek megtérülési ideje napjainkban már csak 6-7 év, az elektromos fűtés és infrafűtés napelemes rendszerrel kombinálható, elérhető a 0Ft-os fűtésköltség.

Vissza az infrapanel oldalra
Következő cikk

Kapcsolódó bejegyzések