Az infrapanel fogyasztása kiemelkedően energiatakarékos a hagyományos elektromos fűtőpanelekkel összehasonlítva. A pontos értékek meghatározása azonban energetikai számítást igényel. Az infrapanel fogyasztása az épület hőszigetelési értékétől függ.

Az infrapanelnek önmagában nincs fogyasztása, teljesítménye van. A felvett és leadott teljesítmény megegyezik, az infrapanel 100%-ban alakítja át a felvett energiát hősugárzássá, veszteség nélkül. A fűtési rendszer nem önmagában fogyaszt vagy van üzemeltetési költsége, az kizárólag az épületből távozó hő mennyiségét hivatott pótolni. Minél jobban hőszigetelt az épület, annál kevesebb energiát kell bevinni éves szintén, annál kisebb a beépítendő fűtési teljesítmény és az üzemeltetési költség. Az infrapanel fogyasztása számítható érték, kérje szakembereink segítségét a pontos értékek meghatározásához.

Általánosságban elmondható, hogy egy modern gáz hőtermelővel ellátott rendszerhez képest az üzemeltetési költség a 2018-as energiaárakon még 20-25% magasabb, viszont egy elektromos radiátorhoz vagy elektromos fűtőpanelhez képest akár 40%-al gazdaságosabb. A komplett beruházási költségekről itt talál bővebb információt.

Infrapanel fogyasztása

Az infrapanel fogyasztása az épületszerkezeteken keresztül távozó éves hőmennyiség alapján határozható meg, ugyanazzal a számítással amivel az épületek energetikai tanúsítványa is készül.

Mitől lesz egy épület AA+, AA vagy BB besorolású? Sok tényező mellett az épületeket az éves nettó hőenergia igénye alapján csoportosítják és feleltetik meg a hatályos szabványoknak. Tehát az energetika alapján meghatározható a várható fűtési költség akár 5% pontossággal. Persze ezen értékék minimálisan negatív és pozitív irányba is elmozdulhatnak a felhasználás módja szerint. A számított infrapanel fogyasztás folyamatos hőmérsékletet vesz alapul amely beltéren +22°C. Amennyiben átlagosan 1°C-al emeljük a hőmérsékletet az +6%-os energiafelhasználást jelent. Ha programozható vagy wifi okos termosztátokkal csökkentjük ezt az átlagot akár 20% megtakarítás is elérhető.

Az elektromos fűtés fogyasztását a mai napig sok tévhit övezi. Ennek oka, hogy Magyarországon a rendszerváltást követően, irreális és államilag támogatott gázárak voltak. 1990-ben tökéletesen igaz volt az „árammal fűteni 3x drágább mint gázzal” tévhit. Napjainkban az új generációs infrapanelek alkalmazásával ez a differencia mindössze 20-25%. A sík felületű BVF infrapanelekről ide kattintva talál részletes leírást.

Mi befolyásolja az infrapanel fogyasztását és hol veszít hőt az épület? Az egyik legtöbb tévhit az épületek hőszigetelésével kapcsolatban van jelen a köztudatban. Gyakran túlbecsülik például a nyílászárók szerepét. Egy épület teljes hővesztesége a homlokzati falakon, födémeken, és nyílászárókon keresztül történik. Ennek százalékos megoszlása a következők szerint történik:

Falszerkezetek: 55%
Födémek (padló, záró vagy padlásfödém): 30%
Nyílászárók: 15%

Ennek oka, hogy a nyílászáró minden esetben a modern épületek leggyengébb pontja, egy kiválóan hőszigetelt (U=0,6 W/m2) műanyag nyílászáró beépítve tokkal, kerettel együtt is négyszer rosszabb mint a falszerkezet hőszigetelési értéke. Az említett U érték azt mutatja meg, hogy egységnyi felületen 1°C hőmérséklet különbség esetén hány watt hőenergia távozik az élületből. Minél alacsonyabb az U érték annál jobb a hőszigetelési tényező.

Szintén fontos szerepet játszik az infrapanel fogyasztásában a megfelelő vezérlés kiválasztás, a fűtési körök számának optimalizálása és a programozási lehetőségek kihasználása. Tekintve, hogy az infrapaneles rendszerek esetében minden szoba lehet önálló fűtéskör, extrém megtakarítás érhető el akkor ha minden szobát időben és hőmérsékletben annak funkciója szerint fűtünk.

Az infrafűtés előnyeiről és az infrapanelek alkalmazási területeiről itt olvashat bővebben.

Konkrét számadatok és forintosított fűtési költségek 2020-as energiaárakon:

Az épületek éves hőenergiaigénye már az építéskor számítható érték. Ezen számítás elvégzéséhez szükséges az épületszerkezet ismerete, alaprajz és metszetrajz megléte. A metszatrajz megadja az építéskor használt anyagokat, így mivel ismert építőanyagkról van szó, lehet számítani az év folyamán azokon keresztül távozó energia mennyiségét.

Természetesen lehet hasonló számítást végezni kevésbé felmérhető épületszerkezet esetében is, azonban ott a számítás közelítő értéket ad. Ilyen épületszerkezet a vályogtégla, kő-tégla vegyes falszekezet. Ilyen esetekben a fűtés tervezésekor túlméretezést kell alkalmazni a fogyasztásra vonatkozó számítás pedig 10-15% pontossággal határozható meg.

Éves fűtési költség átalánydíjas meghatározása 100m² hasznos alapterületen

AA+ ~9 750Ft
AA ~14 600Ft
BB ~21 150Ft

A feltüntetett értékek tájékoztató jellegűek, nem minősülnek személyre szabott energetikai számításnak

Vissza az infrapanel oldalra
Következő cikk

Kapcsolódó bejegyzések