Tisztán sugárzó hő, a maximális komfort kialakításához. Az infrapanel működése és működési elve alapján a magashőmérsékletű sugárzó fűtések csoportjába tartozik.

Az infrapanel egy 230V-os hálózati feszültséggel működő innovatív fűtési megoldás, amely minden hagyományos elektromos fűtőpanelnél magasabb hőérzet kialakítására képes. Az infrapanel elsősorban a szilárd testeket és a levegőben található részecskéket fűti fel elsőként, melyek később a szoba levegőhőmérsékletét hivatottak biztosítani. Számos szakirodalonban hibásan „test”-ként említik meg az infrapanel által felmelegített szilárd szerkezeteket. Az infrapanel működése közben a helyiségben található minden szerkezetet, falat, padlót felmelegít, ezek később hőtároló közegként funkcionálnak. Részletesen az infrafűtés oldalunkon fejtjük ki mit jelent a passzív vagy részleges hőtárolás, mely az infrapenelek alkalmazásának egyik legnagyobb előnye.

infrapanel működése

Az infrapanelek szerkezeti felépítése, teljesítményei és belső vezérlő elektronikája. Ismerje meg a BVF infrapanelek egyedülálló minőségét.

Napjainkban 2 típusú infrapanel érhető el. Az újabb sík felületű újgenerációs infrapanelek (BVF NG Series 2012-napjainkig) aktív hőleadó felülettel, és az 1990-ben kifejlesztett kerámiaszemcsés kivitelek melyek már csak kelet európában vannak forgalomban.

A BVF újgenerációs infrapanel minden alkotó elemében korszakváltás volt az infrafűtés terén, és az elektromos fűtés megítélését is átírta a modern épületgépészetben. A hagyományos kerámiaszemcsés panelek ugyan a 90-es évek technológia szintjén jó hatásfokot produkáltak, azonban azok terhelhetősége és megbízhatósági mutatói (3-6 év közötti élettartam) nem feleltek meg a hagyományos épületgépészet elvárásainak.

A sík felületű, többszörös elektronikus vezérlés azonban kiterjesztette az elektromos infrapanelek működési élettartamát, mely jeleneg mechanikai sérülés nélkül korlátlan, minimálisan is 45-50 év karbantartásmentes működést jelent. Ezen élettartam mutató egy általános gépészeti rendszer avulási idejének többszöröse. Összehasonlítás képpen egy gáz hőtermelő (gázkazán) várható élettartama 10-12 év folyamatos karbantartás mellett.

Az infrapanel fogyasztása melyről itt olvashat bővebben és az üzemeltetési költségek is egyre kedvezőbbé váltak az elmúlt évtizedben. A technológia kiforrottsága és a vezérlési rendszerek, fejlődése biztosítja, hogy többé ne csak beruházási költségben legyen gazdaságos az elektromos infrafűtés, de a fenntartás is kedvező vagy akár kedvezőbb legyen mint egy hagyományos fűtési megoldás esetében.

Az infrapanel egy összetett hőleadó melynek fűtőeleme, hőmérséklete és vezérlő elektronikája biztosítja az optimalizált hőleadást a távoli infravörös tartományban:

  1. Graphite polyimide fűtőbetét
  2. Aktív hőleadó felület vagy üveg
  3. p5 szenzor rendszer az ideális hőmérsékletért
BVF infrapanel

A FŰTŐBETÉT: A BVF graphite alapú fűtőbetét ellenállás alapon működik. A gyártás során a fűtőbetét hordozó rétegére nano-technológiás eljárában hordjuk fel a „fűtőszálakat”. A nano-technológiás nyomtatási eljárás minden eddiginél precízebb teljesítménybeállítást tesz lehetőve. A 2012-ig gyártott grafit massza melyet a mai napig alkalmaznak gyenge minőségű infrapanelek készítésére, még manuálisan került felhordásra, így annak ellenállása minden négyzetcentiméteren más-más értéket adott. A fűtőbetét két oldalán egy magas tisztaságú réz-nickel vezető található. A két vezető között a nyomtatott graphite fűtőbetét az elektromos megtáplálás hatására melegedni kezd. A felmelegített graphite hőmérsékleténél fogva infravörös tartományban kezdi meg a hőleadást, melyet a speciális hőleadó felület vagy üveg képes a helyiség felé továbbítani.

Ezen fejlesztések folyamatosak voltak, és a jövőben zajlnak majd. Az infrapanel árak változása, melyről itt olvashat bővebben nem követi a fejlesztések mértékét, szerencsére a BVF mint innovatív gyártó, ezen technológiákat egyre kedvezőbb költségek melett tudja adaptálni, termékeibe beépíteni.

BELSŐ ELEKTRONIKA: Miért voltak 2012-ig érdes felületűek, szemcsések az infrapanelek? Az 1990-ben kifejlesztett kerámiaszemcsés infrapanelekben nem volt vezérlő elektronika, a szemcsés felületnövelés egyszerű hűtőbordaként működött. Ez azonban csak abban az esetben tudott megfelelően működni ha az infrapanel működése során nem került takarásba, nem torlódott fel a meleg levegő a környezetében. Az új generációs infrapanelek p5 vezérlő rendszere nem csupán a fűtőelem maximális hőmérsékletét felügyeli de ki is egyenlíti azt az infrapanel teljes felületén. A p5 vezérlési rendszer az infrapanel 5 pontján méri és limitálja a felületi hőmérsékletet, optimalizálja az elektromos fűtőpanel felületi hőmérsékletét, hogy az minden esetben a távoli infravörös sugárzás megfelelő tartományában működjön.

Infrapanel hőmérséklete

HŐLEADÓ FELÜLET: A hőleadó felület az infrapanel működése szempontjából is kulcsfontosságú, hiszen a hőleadás minden esetben felületen történik. Ezért nem mindegy a padlófűtések esetében sem a helyes burkolat választás, vagy akár egy cserépkályha esetében a megfelelő égetett kerámia alkalmazása a tégla helyett. A BVF infrapanelek hőleadó felülete szabadalmaztatott komponens így annak részletes leírása honlapunkon nem történhet meg, azonban kijelenthető, hogy anyagminőségében és hősugárzási tényezőjében kiemelkedő mérési eredményeket érnek el. Szintén jelentős szerepe van a komfort kialakításában az aktív hőleadó felületnek, mely hő hatására domborodik, növelve az infrapanel besugárzási tartományát.

Vissza az infrapanel oldalra
Következő cikk

Kapcsolódó bejegyzések