Fűtőkábel méretezés jelentése, a modern épületgépészetben

A méretezés jelentése nem más mint a szükséges fűtési teljesítmény meghatározása, és a fűtőkábel hosszának kiválasztása. A méretezés tehát tervezési feladat. A fűtőkábelek méretezése valamilyen szinten már a gyártás során megtörténik, hiszen azok méterenkénti teljesítményét az európai szabványokhoz igazítjuk. Ezekkel a beállított teljesítményekkel a fűtőkábelek méretezése szinte minden típusú épületben elvégezhető. Hagyományos vízkeringetésű padlófűtések esetében a méretezés a helyiségek hőigényének kiszámítása után a csőfektetési távolsággal és a benne keringő víz hőmérsékletének meghatározásával történik. Fűtőkábelek esetében egyszerűbb a tervezés, a megfelelő W/m teljesítményű fűtőkábel kiválasztása után mindössze a fektetési távolság meghatározása szükséges. A megfelelő méretezés végeredménye „X Watt/m2”-ben értendő melyet a fektetési távolsággal állítunk be.

fűtőkábel méretezés

Alkalmazási példa betonacél hálón

A fűtőkábeles méretezés önálló fűtés esetén szakember feladata

A fűtőkábel méretezése hőtechnikai szempontok alapján tervezési feladat. A méretezés különböző igényeknek megfelelően történik; a rendszer lehet önálló fűtés, kiegészítő fűtés vagy komfortfűtés. Mivel a fűtőkábel technológia gépészetmentes, sok esetben egyszerűnek tűnhet annak tervezése, azonban önálló fűtésként elengedhetetlen szakember bevonása. A „szakember” nem minden esetben azonos a „forgalmazóval”.

A hőveszteség önálló fűtés esetén a várható leghidegebb külső hőmérséklet és az elvárható komfort eléréséhez szükséges beltéri hőmérséklet közötti különbségre van méretezve. Ez Magyarországon azt jelenti, hogy tartós -15ˇC külső hőmérséklet esetén is kell tudnia +20-23ˇC-t biztosítania a beépített fűtőkábeles rendszernek.  Kiegészítő fűtés esetén nem feltétlenül szükséges szakember bevonása a tervezési/ajánlatadási folyamatba, hiszen ott az épület kifűtése nem célja a beépített fűtőkábelnek, mindössze a burkolatok temperálása, komfortérzet javítása. A komfort fűtéseket ráadásul nem feltétlenül kell a helyiségek teljes felületén fektetni, figyelembe lehet venni a fix bútorokat, szanitereket, fal melletti úgynevezett „nem járófelület”-eket.

Mi történik ha hibás a méretezés?

Mind az alulméretezés mind pedig az indokolatlan túlméretezés kerülendő a tervezéskor. Alulméretezés-ről akkor beszélünk ha a padló ugyan meleg de nem fűti ki a helyiséget, ez a legrosszabb helyzet hiszen ennek javítása sok esetben csak kiegészítő fűtés beépítésével orvosolható. A túlméretezés nem okoz érezhető problémát, sőt akár extra komfortot is biztosíthat, hiszen gyorsabbak a felfűtési ciklusok, csökken a felfűtési idő. A probléma túlméretezés esetén a megnövekedett amper igény és a felesleges beruházási költség. Az éves energiafelhasználásra a méretezés nincs hatással, a nagyobb teljesítmény ugyanazt az energiát viszi be az épületbe rövidebb idő alatt.

A fűtőkábel szükséges teljesítményének méretezése a hőveszteség biztonsági többlettel és kivitelezéstechnológiai szempontokat figyelembe vett kiegészítéssel kerül megállapításra. A biztonsági többlet szükség esetén akár 30-50%, melynek célja, hogy a helyiség extrém hideg körülmények között is relatív gyorsan felfűthető legyen. Ha egyszerűsítjük a fent leírtakat elmondható, hogy a túlméretezés kisebb probléma mint az alulméretezés, de mind kettő kerülendő! Menjen biztosra és vegye igénybe Ön is a BVF szakembereinek díjmentes tervezési szolgáltatását.

Az elektromos padlófűtés alacsony beruházási költségekkel alakítható ki, üzemeltetése gazdaságos és karbantartásmentes:

A fűtőkábelek ára az elmúlt évtizedben, a technológiai fejlődés miatt nem változott jelentősen. Kérje díjmentes árajánlatunkat mely a technológiai kiíráson, árakon felül már tartalmazza a szükséges energiaigényre (helyiségenkénti teljesítmény és áramfelvételi adatok ) vonatkozó információkat is.

fűtőkábel bvf wfd

Miért van sokféle 10-20-28-36W/m teljesítményű fűtőkábel?

Minden fűtőkábel más-más felhasználási módra alkalmas. A fűtőkábelek méretezését a sokféle gyárilag beállított teljesítmény könnyíti meg. Ezek a különböző kábelek sok esetben felépítésükben, vastagságukban, szigetelésükben is eltérnek. Egyszerűsítve az alábbiak szerint kerülnek beépítésre:

  • 10W/m teljesítmény: Alacsony energiaigényű jól hőszigetelt ingatlanok fűtése
  • 20W/m teljesítmény: Átlagos vagy gyenge hőszigetelésű ingatlanok fűtése
  • 28W/m teljesítmény: Kültéri burkolatok, garázsfeljárók fűtése
  • 36W/m teljesítmény: Csőkísérő fűtések, fagymentesítés extrém hidegekben is

A meghatározott teljesítményt tovább befolyásolja a fűtőkábel hőátadó közegét biztosító anyag (általános esetben aljzatbeton) minősége, vastagsága, melyet a méretezéskor szintén figyelembe kell venni. A fűtőkábel aljzatbetonba építve felületfűtésként üzemel, így kiemelt szerepet tölt be a fűtőkábelek közötti távolság. Megfelelő távolság esetén nem alakul ki a felületen egyenetlen, “sávos” hőérzet a ritka kábelosztás miatt és nem kerül indokolatlan túlméretezésbe a rendszer a szükségtelenűl sűrű kábelosztás miatt. A fűtőkábelek közötti ideális távolság az aljzatbeton anyagától, vastagságától függően 10-20 cm között alakul. 5 cm-es kábelsűrűség magas fajlagos teljesítményt eredményez, ez sem az aljzatnak, sem a burkolatnak nem felel meg és komfortérzet tekintetében sem előnyös. 25 cm-nél ritkább kábelosztás nem teszi lehetővé az egyenletes fűtési hőérzetet, a fűtött felület hőmérséklete foltos, csíkos lehet.

Vissza a fűtőkábel oldalra
Következő cikk

Kapcsolódó bejegyzések