Fűtőkábel működése és alkalmazása

Az elektromos fűtőkábel működési elve a fizika egyik alaptételét, az úgynevezett ohmikus ellenállást alkalmazza. Az ohmikus ellenállás lényege, hogy minden elektromos eszközben (vezeték, kábel) potenciálkülönbség (elektromos feszültség) hatására az elektronok mozgása nagyrészben hővé alakul.

Az ellenállás többek között a vezető közeg anyagi jellemzőjétől függ; minél kisebb a vezető ellenállása, azonos elektromos feszültség hatására annál nagyobb teljesítmény azaz hő leadására képes. Az elektromos fűtőkábelek működése kis ellenállással történik. A fűtőkábelek korszerű változatai gyakorlatilag energiaveszteség nélkül működnek, transzformálás nélkül. A fűtőkábelek működéséhez 230V-os normál hálózati feszültség szükséges.

Mi a különbség a régi és a legújabb kéteres fűtőkábel működése között?

A modern fűtőkábelek dupla magos fűtőkábelek, melyek lényege, hogy az elektromos potenciál különbség fázis és nulla közötti feszültsége egy keresztmetszetén két kábellel megoldott, így a nulla vezetőt nem kell külön fűtőkábelen kötni. A fűtőkábel működése minden alkalmazás esetén megegyező (Kültérben, beltérben, tetőszerkezetben vagy csőfűtés esetén).

Az effektív teljesítmény a tápfeszültség és a kábel ellenállásának hányadosából ered (P=U^2/R). Tekintettel arra, hogy az ellenállás alapú, ezen belül is a dupla magos fűtőkábelek hossza négyzetesen fordítottan arányos a teljesítménnyel, minden kábelhossz eredő teljesítménye eltér, ezért a fűtőkábeleket gyárilag méretre vágott és egyedileg meghatározott ellenállással gyártják. A gyártás során kialakított kábel méret ezért az ellenállás megváltozása nélkül utólag nem változtatható meg.

Könnyen szerelhető, biztonságos és üzembiztos

A fűtőkábel dupla érintésvédelmi szigeteléssel (HDPE) és elektromos árnyékolással (LSZH) van ellátva, ez biztosítja a vizes helyiségekben történő alkalmazás szigorú előírásainak való megfelelőséget is. A fűtőkábel gyárilag rögzített hidegvéggel, azaz elektromos megtáplálásra előkészített bekötő vezetékkel rendelkezik, ennek köszönhetően a kábel gyári kialakításán kívül más kiegészítő eszközre nincs szükség.

Napjainkban egyes oldalakon, és szponzorált cikkekben lehet olvasni az elektromos padlófűtések esetében felmerülő “elektroszmog”-ról. Tudományos szempontból az épületbiológia az asztrológiával és a homeopátiával egy szinten kezelendő, arra fogékony emberek megtévesztésén alapul. Az elektroszmog mint olyan egy tudományosan definiálatlan fogalom, minden elektromos fogyasztó esetében megjelenik egy háztatásban un. elektromos tér, annak az emberi testre sem jótékony sem pedig negatív hatása nincs bizonyítva. Pont az áltudományos mivolta miatt nincsenek vonatkozó szabványok sem, mindössze ajánlások.

Technológiájából A fűtőkábel azonban teljes felületén aluminiummal árnyékolt, kizárt az elektromos tér kialakulása. A fűtőkábel elektroszmogmentes technológia.

Az elektromos padlófűtés alacsony beruházási költségekkel alakítható ki, üzemeltetése gazdaságos és karbantartásmentes

A fűtőkábelek ára az elmúlt évtizedben, a technológiai fejlődés miatt nem változott jelentősen. Kérje díjmentes árajánlatunkat mely a technológiai kiíráson, árakon felül már tartalmazza a szükséges energiaigényre (helyiségenkénti teljesítmény és áramfelvételi adatok ) vonatkozó információkat is.

futokabel retegrend

Az elektromos fűtőkábel előnyei

A hagyományos épületgépészet kizárólag a mesterséges teljesítmény tényezők alapján vizsgálja a fűtési rendszereket, azonban az alacsony energiaigényű jól hőszigetelt épületek esetében ez már nem elégséges.

A modern épületgépészet hosszútávú megtérülési számításokat végez és a felhasználók egyéb igényeit is figyelembe veszi. Az elektromos fűtés a következő előnyöket nyújtja a felhasználónak:

  • Alacsony beruházási költség
  • Gyors kivitelezés (200 m² egy nap alatt)
  • Biztonság
  • Zajtalan működés
  • Karbantartásmentes
  • Helyiségenkénti hőfokvezérlés
  • Üzembiztonság, önálló fűtéskörökkel
  • Megújuló energia használata
Vissza a fűtőkábel oldalra
Következő cikk

Kapcsolódó bejegyzések